ŞİDDETİN MAZERETİ OLAMAZ! KADINA KARŞI ŞİDDET LANETLENMELİDİR!
Mersin’de saldırıya uğradıktan sonra bıçaklanarak canice öldürülen ve tanınmaması için cesedi yakılan Özgecan Aslan’a yapılanları lanetliyor, şiddetle kınıyoruz. Kadına karşı işlenen şiddetin boyutları, önceki olaylarda olduğu gibi bu olayda da en korkunç, en utanç verici şekilde kendisini göstermiştir.
Kadına yönelen şiddetin önlenmesinde, cinsiyetler arası eşitliğin toplumun tüm katmanlarına yayılması, bunun için ilköğretimden başlayarak eğitim programlarının içinde cinsiyetler arası eşitliğin vurgulanması gerekmektedir. Özgecan Aslan, sayıları son yıllarda artan şiddet görüp öldürülmüş binlerce kadının bir simgesi olmuştur. Bu toplumsal rahatsızlık ve utanç duygusunu, cinsiyetler arası eşitliğin sağlanması için diri tutmalıyız.
Şiddet, fiziksel olmadan önce zihinde yaratılan bir süreçtir. Erkeğin, kadına şiddet gösterebileceği fikrini zihinlerde yaratmaya imkân tanımamak önemlidir. Bu da ancak kadınların yaşamları üzerinde erkek tahakkümünün olmadığının kabulü ile olabilir.
Şiddet gösteren erkeklerden yakalanabilen ve mahkemeye çıkarılabilenlerin cezalarının asla ve asla indirime girmemesi, bu kişilerin medya yoluyla teşhir edilmesi, bir caydırıcılık oluşturması için çok önemlidir.
Şiddetin mazereti olamaz! Şiddetin hafifletici nedenleri olamaz! Cinsel istismar ve şiddet kurbanlarına karşı sosyal medyada sergilenen nefret söylemi, hakaretler ve suçlamalar da en az şiddet eyleminin kendisi kadar korkunçtur ve yanlıştır. Bu zihniyet, kadına şiddet uygulanabileceği düşüncesini beslemektedir. Bu söylemin de şiddete ortak olduğunu, destek olduğunu görmek son derece üzücü ve umut kırıcıdır.
Toplum vicdanında çok derin bir yara açan bu olayın suçlularının en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyoruz.
Üniversite Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Araştırma ve Uygulama Merkezleri olarak bizler, kadına yönelik şiddetin nedenlerine yönelik araştırma ve çalışmalar yapmaya, bunları akademik ortamlarda ve kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz. Beklentimiz, günlük yaşam ve hukuk sisteminde, yönetim ve kültürel yaşamın her alanında cinsiyetler arası eşitliğe gereken önemin verilmesidir. Özgecan Aslan’ın bugün ülkemizi yasa, dehşete boğan acısı, gelecek için olumlu gelişmelerin başlangıcı olmalıdır. Özgecan Aslan’a rahmet, acılı ailesine başsağlığı ve sabır diliyoruz.
İZMİR ÜNİVERSİTELERİ PLATFORMU
KADIN ARAŞTIRMA MERKEZLERİ OPERASYON GRUBU
DEKAUM – Dokuz Eylül Üniversitesi, Kadın Hakları ve Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi
EKAM –Ege Üniversitesi, Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi
EKOKAM – İzmir Ekonomi Üniversitesi, Toplumsal Cinsiyet Sorunları ve Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
KÇUAM – İzmir Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
İKÇÜKAM – İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi
GENDES – Gediz Üniversitesi Kadın ve Aile Araştırmaları Merkezi
İYTE – İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü